Informatie voor ouders

 Voor wie

Als Jeugd Breincoach begeleid ik kinderen tussen 6 en 18 jaar die moeilijkheden ondervinden bij het leren. De begeleiding richt zich op de ontwikkeling van executieve vaardigheden. Dit zijn vaardigheden die ieder mens nodig heeft voor het behalen van doelen in de breedste zin van het woord.


Wat gaan we doen
Executieve functies zijn al die regelfuncties van de hersenen die essentieel zijn voor het realiseren van doelgericht en aangepast gedrag. Alle executieve functies of vaardigheden hebben een controlerende en aansturende functie. Met deze functies bepalen we het doel van ons handelen en gedrag, schakelen we afleidende factoren uit, plannen we de volgorde van handelingen, voeren we de taken die daarvoor nodig zijn stap voor stap uit en controleren we het effect, waarbij we ook rekening houden met mogelijke toekomstige effecten. We reguleren er emoties, motivatie en alertheid mee en laten ervaringen uit het verleden meespelen bij de verwachtingen over en beslissingen voor de toekomst. Executieve functies kunnen worden gezien als de 'dirigent' van de cognitieve vaardigheden, het is een verzameling processen die te maken heeft met het beheren van jezelf en de bronnen die nodig zijn om een doel te bereiken.


De coaching is oplossingsgericht. En vaak zien we snel resultaat.
Samen gaan we op zoek naar handvatten die uw kind kunnen helpen in het ervaren van meer zelfvertrouwen, zodat uw kind steviger in zijn schoenen komt te staan. De coaching is laagdrempelig en kortdurend van aard.


Uw rol als ouder

Samen kijken we naar wat uw kind motiveert. Wat vindt hij/zij leuk? Waar kan ik op inspelen? Dit combineer ik met wat uw kind nog moet leren. Ik maak doelen met uw kind die haalbaar zijn, zodat uw kind veel succeservaringen opdoet. Zo wordt leren en ontwikkelen weer leuk.


Als Jeugd Breincoach ben ik opgeleid om samen met u en uw kind te onderzoeken wat uw kind nodig heeft om tot een optimale persoonlijke ontwikkeling en tot leerprestaties te komen. Hierbij wordt gekeken naar belemmerende factoren, maar vooral ook naar de mogelijkheden die uw kind heeft.

Waar spreken we af
Ik werk uitsluitend op locatie. Dat wil zeggen bij uw kind op school of bij u thuis. De reden daarvoor is dat uw kind vaardigheden gaat trainen die hij/zij uiteindelijk zelfstandig zal gaan uitvoeren. Dit lukt sneller in een omgeving die, voor uw kind, bekend en vertrouwd is.
Daarnaast heeft het coachen op school als voordeel dat de lijntjes met de leerkrachten kort zijn en er makkelijk en snel overleg kan plaatsvinden.